BulBul Glitter

Mi delimo vase snove...

ISTORIJA BENGALSKIH MAČAKA

Domaća Bengalska mačka je nastala ukrštanjem Azijske Leopard mačke i domaće mačke. To su bili ti prvi pionirski primerci,
koji su kasnije i doveli do prepoznavanja i priznavanja Bengalske rase. 

Azijska Leopard mačka je mala ne-agresivna vrsta, poreklom iz Azije. Leopard mačka je osnov za uzgoj Bengalskih mačaka. Prve i ostale generacije koje nastaju ukrštanjem Leopard mačke sa domaćom ili parenjem Bengalskih mačaka, smatra se Bengalskom mačkom. 

Kada su socijalizovane, Bengalske mačke kao i sve ostale vrste mačaka, su veoma pogodne za ljubimca, dobro se slažu sa malom decom i drugim životinjama. Uz pravilan uzgoj, Bengalske mačke postaju predivni, mazni, verni i veseli ljubimci za ceo život, koji brzo nauče pravila ponašanja u kući. 


Ime Bengalska mačka, potiče od imena leopard mačke (Felis Bengalensis) i nema nikakve veze sa Bengalskim tigrom. Hibridi leopard i domaće mačke su dokumentovani u prošlosti, uključujući ženku vlasnice Jean Sugden Mill, rodjene 1963, ukrštanjem leopard mačke i domaćeg mačora. Nijedna od ovih mačaka nema veze sa aktuelnom Bengalskom rasom danas. 


Bengalska rasa duguje svoje postojanje Dr. Willard Centerwall-u i njegovom istraživanju leukemje na Loyola Univerzitetu. Kako leopard mačke ne mogu biti zaražene leukemijom, istraživači su ih koristili za pronalaženje leka protiv leukemije, kako kod mačaka, tako i kod ljudi. Ukrštanjem leopard i domaćih mačaka, istraživali su razlike koje su se javljale kod potomstva. 


Ranih 80-tih Dr. Centerwall je ustupio Jean Mill nekoliko F1 hibrida leopard mačaka. To su bili prvi primerci domaće Bengalske mačke i većina Bengalskih mačaka danas vodi poreklo od ovih mačaka. U isto vreme, doktori Greg i Elizabeth Kent iz Kansas-a su dobili svoje prve primerke Bengalska mačke ukrštanjem Egipatske Mau mačke i leopard mačora Baghara Khan-a. Jean Mill je svoje dve ženke ukrstila sa Baghara Khan-om. Kent linija je i dalje veoma tražena i smatra se "Čistom Bengal" linijom. Na žalost, mnogo odgajivača sa malo ili nijednom ranom generacijom u svom vlasništvu nudi netačne savete i mišljenje o uzgoju, temperamentu i nezi Bengalskih mačaka.   


Bengalske mačke su jedne od najzdravijih i najinteligentnijih vrsta domaćih mačaka, i veoma su plodne. Prva generacija je poznata kao F1 (Filial 1. generacija) i ima veoma divlji izgled. Do danas, svi mužjaci F1 i skoro svi F2 mužjaci su sterilni, što otežava održavanje i prenošenje karakteristika na sledeće generacije. Iako su F2 i F3 generacije veoma lepe, počinju da dobijaju izgled domaće mačke. The International Progressive Cat Breeders' Alliance (IPCBA) dozvoljava izlaganje Bengalskih mačaka tek od četvrte generacije. Četvrta generacija Bengalske mačke je unikatna, to su prelepe mačke koje ne zahtevaju neku specijalnu negu ili ishranu. To su veoma privržene i verne mačke, vole da se  igraju, jure predmete i penju se na visinu. Mnogi vlasnici smatraju da Bengalska mačka ima više osobina pasa nego mačaka, jer su jako vezane za ljude. 


U proseku Bengalska mačka ima težinu 3-6 kg, a mužjaci od 6-8 kg u proseku. Većina Bengalskih mačaka ima kratko svileno krzno i veoma mišićavo telo. Neki primerci imaju tkz. gliter koji čini da izgledaju kao da im je dlaka posuta zlatnim sjajem. Bengalska mačka je predivno iskustvo koje bi svako trebao da ima bar jedanput u životu.